Historie van de auto

De historie van de auto is inmiddels redelijk compleet en iedere week druppelen er nog wel stukjes informatie of nieuwe foto’s binnen. Onderstaand is het verhaal voor zover bekend tot 2020 waarbij opgemerkt dat toevoegingen en aanpassingen continue zullen volgen. Mocht iemand aanvulling of verbeteringen hebben dan hou ik mij van harte aanbevolen.

Bijdragen aan deze pagina zijn van onder meer Beeld en Geluid, oud NOS medewerkers, chauffeurs, technici, onderhoudsmedewerkers, medewerkers van het omroepmuseum, technische staf van Mercedes Benz, voormalige eigenaren en overige bereidwilligen. Een extra dank aan J. Kooij voor veel van het beeldmateriaal. Het materiaal is waar van toepassing en voor zover bekend voorzien van een copyright. Mocht er desondanks bezwaar zijn tegen het plaatsen van het materiaal dan verneem ik dat graag.

De uitwerking van de geschiedenis gaat in 3 perioden, eerst de actieve periode waarin de auto in bedrijf was gedurende 1970 tot +/- 1982 dan een periode waarbij de auto voornamelijk op het omroepkwartier dienst heeft gedaan en een periode van 1993 tot 2015 waarbij de auto in loodsen heeft doorgebracht.

De auto is op 29 juli 1969 de fabriek van Mercedes-Benz verlaten en is door Kässbohrer voorzien van een carrosserie. Fernseh Gmbh. heeft vervolgens de inrichting en uitrusting van de auto verzorgd.

Het alleroudste dat terug te vinden is betreft een bouwtekening van Fernseh waarop de auto staat ingetekend. De tekening heeft verschillende data waarvan de oudste 10 april 1969 is. Er is wel al sprake dat het ‘Fahrgestell’ een DB LP 2223/6×2 zal zijn, ondanks dat die nog niet is geproduceerd. De tekening geeft de hele indeling al weer inclusief alle ruimtes, dwarsdoorsnedes, maten etc.

Ook zijn hele vroege foto’s opgedoken waar de auto samen met met de regieauto staat. Gelet op de nette staat van de auto’s zal dit snel na ingebruikname geweest zijn, de datum is 1 december 1970, de fotograaf is Frans van Geelen en de foto’s zijn gemaakt met een 6×6 negatief film. De locatie van de eerste foto’s is bij studio Concordia in Bussum, waar de buitenfoto’s genomen zijn is niet bekend. Het copyright ligt bij Beeld en Geluid. Op de interieurfoto’s zijn zowel de regie-geluidwagen als de techniekwagen te zien.

Dit is de eerste serie met foto’s, verder naar beneden op deze pagina staat de rest uitgelegd.

Van de fase van het daadwerkelijk in productie zijn van de auto is nog weinig bekend, het betreft de periode 1970 – 1982. Gedurende het afgelopen jaar zijn er wel meer foto’s binnen gekomen. Het meest in het oog springende zijn foto’s waarbij op een de chauffeur Jan van Ooijen bij de beide voertuigen staat (vermoedelijk ergens begin 80-er jaren) en de andere foto met het kleine jongetje uit ongeveer 1976 / 1977.

Het meest opvallende verschil is dat de voorkant van de auto in deze periode al beschadigd en bijgewerkt lijkt. Zo zijn de letters weg en is de rode vlek zichtbaar.

Overige foto’s zijn genomen in Almelo aan de achterzijde van het theater in 1979

In de periode daarna worden de auto’s gebruikt om te assisteren bij de renovatie van studio 1-6. Aangezien beide auto’s in de basis een mobiele studio zijn hebben ze een jaar of 9 opgesteld gestaan in een voor dit doel gebouwde ruimte, dit is van april 1982 tot 1993 geweest. Omdat de apparatuur van beide auto’s frequent gebruikt werd is er een stellage om de auto’s heen gebouwd zodat snel tussen beide gelopen kon worden.

In deze periode zijn ook de aanpassingen (beschadigingen) aangebracht zoals de afgezaagde luiken en doorgezaagde deuren. Met name deze beschadigingen brengen nu veel hoofdbrekens voor herstel. Ook zijn foto’s gevonden van de buitenkant van de opslag in verschillende stadia van gebruik. De enige kleurenfoto is van 1982 toen een Mercedes-Benz reportagewagen van EPPE er naast stond. De laatste foto waarop het gebouwtje te zien is, is van feb 1989 met een veel nieuwe trein voor de deur. Er is ook een ansichtkaart met het hok.

In 1993 was de renovatie gereed en konden de auto’s weer naar buiten. Gedurende de periode 1993 tm. 2003 vielen de auto’s onder het beheer van het Omroepmuseum en zijn ze opgeslagen geweest in het centrum van Hilversum aan de Diepeweg.

Dit zijn de foto’s van het afbreken van de tijdelijke stalling als studio en een foto aan de Diepeweg vlak voordat de stalling in werd gegaan.

Na 5 jaar in 1998 is gekeken hoe de auto’s er bij stonden, er is toen besloten ze nog te laten staan. Wat opvalt is dat alle apparatuur en overig in de auto aanwezig lijkt.

In 2003 zijn de auto’s uit hun stalling gehaald waar ze toen 10 jaar hadden gestaan. De auto’s zijn naar de toenmalige Mercedes Benz dealer Pordon gegaan waar ze technisch zijn nagezien. Aan de hand van de beelden hieronder is eigenlijk niet veel opvallends te zien. De auto’s zijn wat stoffig maar voor de rest zoals in 1993 daar neer gezet. Let ook op de nog gemonteerde kabelgoot die verklaard waarom de sierstrippen en regengoot door zijn gezaagd.

Voor het perspectief zijn foto’s van beide auto’s geplaatst.

Het verblijf van 2003 tot en met 2009 is in de opslag van UTS in Utrecht geweest. In 2009 zijn ze daar vandaan naar een handelaar gegaan en vervolgens naar de voormalig eigenaar in Goes. De auto is daar in augustus 2015 opgehaald.

Dit zijn de beelden van de opslag bij de bemiddelaar, hier heeft ook de ‘scheiding’ plaatsgevonden van de voertuigen.

De volgende beelden zijn gemaakt in Goes ergens in de zomer van 2014

Dit filmpje is gemaakt in mei van 2015 toen een bezoek aan de auto is gebracht in de stalling in Goes. De uitlaat was hier nog lek.

Dit zijn de laatste foto’s gemaakt in Goes in augustus van het ophalen en de rit naar de werkplaats in Alphen aan den Rijn.

Eind 2015 is de auto technisch nagezien, het bleek dat de jaren stilstand zijn tol hadden geëist van de koppeling. Door het lange stilstaan was de arm waarmee de koppeling wordt bediend vast komen te zitten door roestaanslag. Als gevolg daarvan greep de koppeling niet helemaal meer aan en slipte. Bij het demonteren bleek al snel dat de koppeling in zijn geheel vervangen moest worden, het vliegwiel, de plaat en de drukgroep waren verbrand.

Ook bleek de brandstofpomp te lekken, niet veel maar ook niet goed. De pomp is weggebracht en opnieuw ‘verpakt’ zoals dat heet (voorzien van nieuwe pakkingen) Verder is de auto helemaal nagezien is groot onderhoud uitgevoerd en zijn alle oliën en filters vervangen. Als extra bonus bleek de startmotor ook aan zijn einde en ook die is gereviseerd.

 

In 2016 is voornamelijk gewerkt aan het verdere technische herstel en het zoeken naar onderdelen, daarnaast zijn ook een paar ritten verreden. Begin 2017 is een begin gemaakt met het op orde krijgen van de buitenkant van de auto. Dit betrof onder andere een grote machinale poetsbeurt en het bijwerken van wat roestige plekken inclusief de voorkant van de auto.

Het betreft hier nog geen carrosserie werk, dat volgt later.

Ook werk aan lampen en deuren is verricht, Zo zijn er nieuwe deuruitzetters gemonteerd en zijn de originele achterlampen geplaatst. Nieuwe deurklinken zijn gevonden (met sleutels!) en de originele bestickering is voorop aangebracht.

Dit zijn de laatste foto’s van de auto voordat carrosserieherstel plaats ging vinden. Het was op 7 mei 2017 tijdens de Noord Holland rit.

Lees hier meer over het carrosserieherstel

img_4770