Camera Philips LDK 614

De Philips LDK 614 is gekocht van Marktplaats, de werking was onbekend en werd verkocht zonder kabels. De Philips LDK 614 is een mobiel te hanteren studio camera die in in het begin van de jaren 80 werd verkocht.

De verwachtingen waren niet al te hoog en een zoektocht naar informatie over de camera werd ingezet. Veel steun heb ik daarbij gehad van kenners en enthousiastelingen van historische camera’s en televisies. Afstelgegevens, parate kennis en zelfs een overgebleven stroomplug werd mij zomaar toegestuurd en al snel konden we kijken of de camera misschien nog werkte.

Zo is de camera binnengekomen. (klik op de foto’s voor een vergroting)

De stroomvoorziening was de volgende uitdaging, de plug die daarvoor nodig is, is speciaal en niet zomaar te krijgen. Gelukkig had een kennis er nog eentje liggen die was overgebleven, dit bleek een schot in de roos want zonder deze plug was het een moeilijke opgave geworden.

Aangezien de handigheid van het goed solderen van kleine draadjes ontbreekt, is een lompe oplossing gemaakt met een kroonsteentje. Dit wordt nog beter gemaakt, maar voor nu werkte het en de viewfinder ging in ieder geval al aan. Als voeding is een 3.3a 12v batterijoplader gebruikt die werkt, maar wordt best wel warm.

De volgende dag is een poging gedaan om de camera echt aan te sluiten. Spannend wel want wie weet hoe lang de camera al buiten bedrijf is geweest en of nog iets het zou doen. De eerste beelden waren nog niet echt wat het moest zijn, maar we hadden alvast beeld !

Eerst een testbeeld om te kijken of de camera een signaal kan uitsturen, Die werd duidelijk weergegeven op de kleine testtelevisie in de keuken. Daarna het echte werk wat in het begin nogal paars was.

Maar naarmate de camera langer aanstond kwam er een betere kleur uit. Wat opviel was dat de kleuren niet helemaal netjes over elkaar heen vielen, daar was ik al voor gewaarschuwd en had zelfs een uitleg gekregen hoe dit automatisch te corrigeren is. Het lukte mij echter niet om het op deze manier te doen. Aan de hand van een soort van testpatroon moest er op een correctieknop worden gedrukt, maar er gebeurde niets. De kleuren werden wel steeds beter naarmate de camera langer aanstond.

 

Ondanks het advies om niet met de hand te gaan afstellen is dit toch gedaan met een relatief goed resultaat. Eerst de testafbeelding voor en na de eerste afstelsessie, dat was al even beter al had de rechter kant van het beeld meer vertekening dan de linkerkant. De rechterfoto geeft het beeld voor afstelling weer.

Hier is de vertekening rechts goed te zien

Met nog wat verder schroeven werd het beeld steeds beter en de kleuren steeds mooier, na ongeveer een half uur waren de kleuren al goed en het werd daarna alleen nog maar beter.

Met dit als resultaat, goed zichtbaar ook dat de camera hier in de testopstelling staat.

De zoom met de knop werkt en de automatische belichting (bediening diafragma) werkt ook prima. Dit is toch wel een fraai plaatje zo al werd het wat donkderder:

Dit is nog een kleurentestje wat prima in orde is voor een camera van 35 jaar oud !

De volgende stap is nu om de camera definitief goed af te regelen met bij voorkeur een groot beeldvullend testpatroon om ook de hoeken goed te krijgen. Ook zal de voedingsplug beter gemaakt moeten worden, dit moet door een specialist even fatsoenlijk worden gesoldeerd en worden voorzien van bescherming van de toch wel dunne kabeltjes.

Ook moet nog naar een statief worden gezocht, de voetbreedte is 10cm en dat lijkt een redelijk gangbare maat.