10 januari 2016, 60 jaar NOS

10 Januari 2016 was een bijzondere dag, de NOS vierde onder meer dat zij al 60 jaar nieuwsuitzendingen verzorgt. De dag stond in het teken van een kijkje achter de schermen bij de NOS, activiteiten rondom uitzendingen en meet-and-greet’s waren georganiseerd. De festiviteiten waren zowel rondom het gebouw van Beeld en geluid, als ook op het Marktplein (Langgewenst) in Hilversum.

Het plan was om de auto voor deze dag rijdend te hebben zodat zij in Hilversum opgesteld kon worden naast de andere NOS activiteiten. Dit is na anderhalve maand hard werken en zo’n 250 kilo aan reserveonderdelen gelukt.

Het idee was om zondagochtend met de auto vanuit Alphen ad. Rijn naar Hilversum te rijden, echter het omheinde terrein ging nogal vroeg dicht zondagmorgen. Daarom werd er besloten om al op zaterdagavond naar Hilversum te rijden en de auto ‘s-nachts daar te laten staan.

Best spannend, de eerste echte rit.. een onbekende auto van 45 jaar oud.. helemaal gedemonteerd geweest met een minimale proefrit.. in de kou, nattigheid en het donker.. Maar goed onbevreesd als we zijn, zijn we gewoon op pad gegaan en goed aangekomen in Hilversum. De reis is voorspoedig verlopen en de auto rijdt als een touringcar zo mooi ! Hier door de Schipholtunnel.

In Hilversum wachtte ons een warm welkom, er werd al flink gewerkt aan de omheining en een auto van United was ook een plekje aan het vinden.

Net aangekomen op het Marktplein in Hilversum voor de bioscoop
IMG_5874
In het donker manouvreren
IMG_5875
De positielampen doen het prima
IMG_5878
Op de avond zelf werd al kennisgemaakt met de verschillende mensen van de organisatie en daarna is de auto achtergelaten in de handen van de beveiliging, die in de nacht toezicht hielden.

De volgende morgen vroeg op en snel naar Hilversum. We waren er mooi op tijd en hebben de auto van binnen nog wat opgeruimd en verschillende foto’s opgehangen die we hadden afgedrukt.
IMG_5882
Ook was er door de NOS een televisie geplaatst waarop oude beelden van de NOS wagens waren te zien. Wel zo toepasselijk een tv in de auto, dat is een tijd geleden.
IMG_5902
Oud chauffeur Jan was ook al vroeg uit de veren en hij had een heuse Philips LDK-3 camera meegenomen uit het ‘oude spullen magazijn’. Jan was weer helemaal in zijn element en begon spontaan de boel aan te sluiten alsof het nooit anders is geweest.
IMG_5885
Gedurende de dag trok de auto veel bekijks en honderden mensen zijn de auto ingeklommen om een kijkje te nemen. Soms waren er wel 15 mensen tegelijk in de auto en de meesten konden het erg waarderen. Ook de camera was een echte trekpleister.
_DSC5148
Oude bekenden..
_DSC5147

_DSC5146

_DSC5153
In al haar glorie, we hadden voor de gelegenheid de trapjes aangehaakt.

_DSC5144

_DSC5149

_DSC5158

_DSC5151

_DSC5143

_DSC5145

Jan had in aanloop op de dag veel oud collega’s gesproken en gevraagd of ze misschien ook een kijkje kwamen nemen bij de auto en wat wilden komen vertellen. Er zijn er gedurende de dag heel wat geweest en daarvan zijn een aantal foto’s gemaakt.

Hier staan Bert van de Broek, Jan de Vries en Jan van Ooijen bij elkaar die in de tijd veel met dit soort auto’s hebben gewerkt. Bert vertelde dat hij zelfs een deel van de auto had omgebouwd naar een ander soort bekabeling. Jan van Ooien grapte nog dat er zo wel 300 jaar televisie bij elkaar stond en Jan de Vries vertelde honderduit over de techniek van destijds. (Zo schijnt een van de weinige kleuropnames van Wim Sonneveld met deze auto gemaakt te zijn).
_DSC5217
Beste Nederlanders, kleurentelevisie heeft u onder andere aan deze mensen te danken..
_DSC5188
_DSC5194
Of het nu ging over een speciale plug die altijd paste of de afkortingen op stickertjes die nog in de auto aanwezig waren, Jan wist het nog precies te vertellen.
_DSC5200
De verschillende kleurenbuizen van de LDK camera
_DSC5210
Ook was er een speciale NOS fan aanwezig. Er bestaan tot zover bekend 2 foto’s van de auto uit het verleden met iemand ernaast. Een van die foto’s is de bekende zwart wit foto van Jan van Ooijen maar op de enige kleurenfoto uit ongeveer 1974 staat een klein jongetje. Dit kleine jongetje was vandaag ook aanwezig en is nog steeds NOS liefhebber in hart en nieren. Dezelfde auto en NOS fan, Marcel deze is voor jou !

1980
Zo herkent u de echte NOS liefhebber.
_DSC5179
De rest van de dag is snel verlopen en voor we het wisten was het weer tijd om te gaan. De auto startte prima en de terugrit is prima verlopen. Het was een geweldige dag met enorm veel leuke reacties.

Overigens nog vriendelijk dank aan een ieder die we op de dag hebben mogen spreken. Er is erg veel informatie losgekomen en namen en e-mailadressen van contactpersonen zijn genoteerd. Nog speciale dank voor Edwin Veldman en René Henkes die veel tijd hebben besteed in het uitzoeken en voorbereiden van de dag.

Uiteraard wil ik ook mijn maatje Eric vriendelijk danken dat hij een van zijn spaarzame vrije dagen heeft willen opofferen om mij bij te staan op deze koude winterdag. Last but not least het team van BM uit Alphen aan den Rijn die de auto hebben geprepareerd.

 

Verdere bronnen:

NOS website
HilversumsNieuws.nl
BNNews