9 & 10 september 2017, Open Studio Dagen Mediapark

In het weekend van 9 en 10 september 2017 vond de 10e editie van de Open Studio Dagen plaats op het Media Park van Hilversum. Dit is een evenement waarbij bezoekers de kans krijgen een kijkje achter de schermen te nemen bij radio en TV, en waarbij er genoeg te doen en ontdekken was voor jong en oud.

Zo kon je onder andere verschillende workshops volgen bij BNNVARA, meedoen met Zappsport bij de AVRO TROS, een kijkje nemen in de Televisietoren en verschillende studio’s en decors bekijken. Met 35.000 bezoekers was, ondanks het wisselvallige weer, deze editie weer een groot succes.

Een paar maanden voorafgaand was gevraagd of er interesse bestond om met de Mercedes langs te komen, de interesse was er zeker en de afspraak was snel gemaakt. De auto was de week ervoor uit de spuiterij gekomen en werd in een paar dagen nog snel afgestoft en opgeruimd. Voor de gelegenheid waren er nog een flink aantal historische foto’s afgedrukt die opgehangen zijn in de auto en werd voor vertrek nog een laatste sticker op de deur geplakt die vanwege het spuitwerk opnieuw moest worden aangebracht.

De zaterdagochtend begon nat, het regende flink en de nieuwe ruitenwissers konden zich gaan bewijzen. Na een prima rit via de N11, A12 en A27 volgde het laatste stukje door Hilversum heen naar het Media Park, zelfs in de vroege ochtend waren er al opgestoken duimpen.

De organisatie was al vroeg in touw en een plekje was snel gevonden. De auto werd opgesteld vlak voor het oude studiogebouw, een plek die de auto welbekend is omdat het op nog geen 50 meter 10 jaar voor de deur heeft gestaan in een afgesloten ruimte. Deze plek bleek later een prima keuze, het zat precies in de loop tussen het Media Park zelf en Beeld en geluid.

Via via was een afspraak gemaakt met David en Johan om ook naar Hilversum te komen. David was er al op zaterdag en had zijn auto volgeladen met apparatuur die tijdens de actieve periode ook in de auto heeft gezeten. Hij had zelfs een originele camera meegenomen (Philips LKD3 categorie niet te tillen) en diverse schermen plus randapparatuur. Een memorabel moment was toch wel toen de auto werd aangesloten aan het stroomcircuit van de studio, dit zal 25 jaar geleden voor het laatst zijn geweest.

Van een verslag dat David heeft gemaakt heb ik het volgende overgenomen wat hij meegenomen had:

  • LDK 3 & basestation ( zonder achterkant van het ccu rack en zonder de ccu voeding ) & shading — van Trein12
  • LDK 90 & basestation ( LDK 4053 ) & shading — van de duitse omroepen SFB en MDR
  • pm5531 & pm5544 sync & testpatroon
  • philips color afkijk monitor (bruin)
  • kleine z/w van Fernseh
  • Stiekum een moderne xdcam hdd recorder om alles op te nemen en af te spelen
  • Dan nog een BCN 20 portable — veel mensen grepen naar hun rug en kregen spontaan pijnscheuten 😉 Hiervan vergaan de drukrollen tegenwoordig.

Gedurende dag knapte het weer wat op en kwam het publiek een kijkje nemen. Opvallend veel jongeren waren benieuwd hoe het er vroeger aan toe ging en tussen de enerzijds  hightech studio’s en anderzijds georganiseerde droneraces in, was er nog interesse genoeg in de oude techniek.

 

De dag werd goed afgesloten en de laatste bezoekers waren rond half vijf vertrokken. Afgesproken was dat de auto de nacht mocht doorbrengen in de parkeerplaats van United en dat was een erg leuke ervaring.

De mensen van United waren buitengewoon behulpzaam en hadden alle aandacht voor de auto. Een plekje vooraan was vrij omdat er een auto op reportage was. Voorzichtig werd de auto de parkeerplaats in gereden en op zijn plek gezet om in de ochtend vergezeld te zijn van 2 extra auto’s.

 

Op zondagochtend vroeg werd de auto weer voorzichtig uit de stalling gereden, we hadden immers de apparatuur van David laten staan en we moesten een heuveltje op. Dit ging allemaal voorspoedig en al snel waren we weer op dezelfde plek als zaterdag aangekomen.

Inmiddels had Johan ons gevonden en ook hij had zijn auto net als David vol met oude studio apparatuur. Waar David voornamelijk beeldapparatuur had meegenomen bracht Johan veel audioapparaten mee waaronder oude spoelenrecorders. De apparatuur was nog prima operationeel en wij en het publiek hebben de hele dag kunnen genieten van de tapes die meegenomen waren waaronder interviews met Kim Wilde ! Helaas heb ik niet een idee welke apparatuur Johan had meegebracht.

 

De dag verliep verder probleemloos en er was aanmerkelijk meer publiek dan zaterdag, het was dan ook prima weer. De auto bleek voor veel (oud) NOS-ers een verzamelpunt waar werd nagepraat over de tijden van weleer. Het einde van de dag naderde al weer snel en tegen vijf uur werd de rit terug naar Alphen ad. Rijn aangevangen.

Het was een bijzonder geslaagd weekend. Vele honderden, zo niet duizenden mensen hebben de auto bekeken of zijn er doorheen gelopen en hebben kennis kunnen nemen van een stuk omroepgeschiedenis. Vele nieuwe vriendschappen zijn gemaakt en bekenden zijn gesproken.

Bijzondere dank voor David en Johan voor hun bijdrage aan deze geslaagde dag en René voor het bij elkaar brengen van ons allen.

Fotocredits: David Sontrop, René Henkes, Johan van Elk