Philips LDK3

Een werkende Philips LDK3 stond al lang op de verlanglijst. De wagen is destijds in de jaren 80 omgebouwd naar deze LDK camera’s en horen er dus een beetje bij. Klik hier voor een fraaie brochure van deze camera.

Begin 2022 kwam er een gelegenheid voorbij en wisten we een complete cameraketen, inclusief CCU, kabel, camerakop en statief over te nemen. Ook kwam een complete set documentatie mee. Alle spullen werden in de bus geladen en vervolgens is alles in een keer met een heftruck in de Trein geplaatst.

Eerst is de keten in de wagen gebouwd, dat was al een behoorlijke klus omdat het allemaal nogal wat weegt. De kast moest worden versterkt om het gewicht te kunnen dragen. Component voor component werd de oude kast leeggehaald en in de vaste kast geplaatst.

Hier is het spul ingebouwd en staat de stroom erop.

De volgende stap was om te kijken of er wat werkte en dat lukte na een paar dagen zoeken / en voedingen vervangen wonderwel goed. Om een dergelijk oude cameraketen aan het werk te krijgen is specialistische kennis nodig. Gelukkig is is het team van Trein 9 wel bekend in deze specialistische zaken.

Dit was het eerste teken van leven. De drie lijntjes is het signaal dat naar de kleurenbuizen gaat.

De volgende stap was het daadwerkelijk ontvangen van signaal uit de camerakop. In principe is de keten dan rond en werkt de voeding, de CCU, de camerakop, de kleurenbuizen en de registratie terug naar de waveform. Op onderstaande video is te zien dan om de beurt de kleurbuizen worden geactiveerd. Overigens kan dat pas na minimaal een uur te hebben voorverwarmd.

Dit gaf goede moed en we zijn verder gegaan om te kijken of de camera ook echt beeld gaf en zowaar !

Uitdagingen zijn er nog wel, het filterwiel voor de kleuren is door verloop van tijd defect geraakt. Het gebruikte plastic is vergaan tot een zacht soort rubber. Op zich is het nog wel te doen al moet het filterwiel handmatig worden verdraaid.

Onderstaande is een leuke video die geschoten is op de Dutch Media Week op 9 oktober 2022. De LDK3 heeft de hele dag aangestaan en opnames zijn gemaakt met een XDCAM recorder.