Over de auto

De auto werd geadverteerd in de lente van 2015 op Mobile.de in de bus categorie, het bleek te gaan om een oude reportagewagen van de NOS.

De auto is in de zomer van 2015 aangekocht met als doel te restaureren in de originele NOS kleuren en belettering van destijds. Hiermee wordt een fraaie oldtimer vrachtauto weer op de weg geholpen en in de auto is een camperruimte bedacht.

Nader onderzoek bracht aan het licht dat het ging om de techniekwagen van trein 9. Dit was een van de eerste mobile technische wagens die kleurentelevisie kon verzorgen in Nederland en is geleverd in 1970 aan de NOS.

De basis is een Mercedes LP 2223 in een 6×2 configuratie. De carrosserie is van Kässbohrer en de auto is afgebouwd en ingericht door Fernseh gmbh. De totale bouw heeft ruim een jaar geduurd omdat de auto op 29 juli 1969 de fabriek heeft verlaten en in oktober 1970 op kenteken is gesteld.

De voorganger van de NOS, de NTS heeft de auto’s in 1968 besteld in het kader van de uitbreiding van kleurentelevisie in Nederland, er waren eerder experimentele wagens hiervoor geweest (trein 6) . Het plan omvatte, behalve de auto’s ook nieuwe studio’s en zendinrichtingen.

Er waren altijd minimaal 2 auto’s nodig, een technische auto die het beeld verzorgde en een geluid/regiewagen, vaak waren er nog auto’s voor het decor of de zendmast betrokken. Een combinatie van een techniek en een geluid/regiewagen heet een trein en werden gelijk aangeschaft.  Trein 9 kostte in aanschaf 3,0 miljoen gulden in 1968.

De auto’s konden op lokatie kleuren televisie opnames maken en uitzendingen verzorgen. Sinds 1982 is de auto niet meer op de openbare weg geweest en heeft gedurende die periode in loodsen gestaan.

Sinds 2015 is de auto technisch geheel hersteld en is APK goedgekeurd. Er wordt regelmatig mee gereden naar oa. oldtimerfestivals.

Er is inmiddels via vele kanalen materiaal ontvangen over de auto wat zal worden opgenomen in de site. Zo is op deze pagina bijvoorbeeld de geschiedenis van de auto te lezen.

1 thoughts on “Over de auto

  1. Leuk, zelf heb ik de introductie van de kleurentelevisie meegemaakt op de Firato 1967 maar bij veel merken stonden de ktv’s te veel in het daglicht, bij Philips en Telefunken stonden de ktv’s voldoende in het donker. Thuis hadden we sinds juni 1969 kleurentelevisie, een Loewe Opta F900. Dit ktv-toestel stond eerst bijna een jaar bij mijn tante, een te lang verhaal voor hier. Ik heb pas nog gezocht naar tv-programma’s uit 1969; in het voorjaar en zomer nog weinig in kleur te zien.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.